Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ... Ή ΑΛΛΙΩΣ ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ... ( VIDEO )



"Πυρηνικά" έριξε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη στου Τούρκους στης Φενέρ Μπαξέ με την χαρακτηριστική σλαβική ψυχραιμία όταν οι Τούρκοι έφτασαν να προηγηθούν, παρά το γεγονός ότι στο ημίχρονο ήταν μπροστά με 20 πόντους.
 
Απαράδεκτος ο Ομπράντοβιτς που έχει φάει ψωμί στην Ελλάδα, συμπεριφέρθηκε σαν χούλιγκαν στον Δ.Ιτούδη
 
Το τελικό σκορ 101-96
Ήταν και μια ρωσική απάντηση στο χθεσινό χάλι της Eurovision όπου η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό με καθαρά πολιτικά κριτήρια.
Με κορυφαίο τον Νάντο Ντε Κολό (22 πόντοι και 7 ασίστ) και τον Μίλος Τεόντοσιτς (19 και 7 ασίστ) η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά το 2008. Όπως τότε χρειάστηκε τον Θοδωρή Παπαλουκά στον "άσο", τώρα χρειαζόταν έναν άλλον Έλληνα στον πάγκο, τον Δημήτρη Ιτούδη, που έγινε ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Euroleague και ο πρώτος που το πετυχαίνει όντας σε πάγκο ξένης ομάδας. Ο μαθητής που κέρδισε τον δάσκαλο του, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
 
Ήταν ένας τελικός που τα είχε όλα. Ανατροπή διαφοράς 21 πόντων, μεγάλα καλάθια, το φόλοου του Χριάπα που έστειλε το ματς στην παράταση και τους συγκλονιστικούς Ντε Κολό και Χάινς στο έξτρα πεντάδα, εκεί όπου κρίθηκαν όλα. Εκεί όπου ο Μίλος Τεόντοσιτς στέφτηκε πρωταθλητής μετά από 6 αποτυχημένες προσπάθειες και ο Νάντο Ντε Κολό τα πήρε όλα. Ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ο πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου και MVP του Final Four, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά!
 
Το τέλειο ημίχρονο
 
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τέλειο ημίχρονο: 30-50. Η ΤΣΣΚΑ ξεδίπλωσε όλη την ποιότητα της στο παρκέ. Με τους τρεις κοντούς (Τεόντοσιτς, Ντε Κολό και Χίγκινς) η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη πάτησε το γκάζι στο δεύτερο δεκάλεπτο και πέρασε σε θέση οδηγού, "κομπλάροντας" παράλληλα τη Φενέρ που άρχισε να βλέπει το καλάθι σαν κουμπότρυπα ακόμη και από τη γραμμή των βολών (0/4 σ' αυτό το διάστημα).
 
Μετά το ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο (20-22 υπέρ των Ρώσων) η ΤΣΣΚΑ πάτησε το γκάζι. Αρχικά έθεσε τον τόνο από την άμυνα και στη συνέχεια χάρις στον εκπληκτικό Τεόντοσιτς (10 πόντοι, 3 ασίστ εκ των οποίων στις δύο ακούστηκε ένα μακρόσυρτο "οοοοοο" από την κερκίδα) και ένα καθοριστικό time-out του Ιτούδη ξέφυγε με διψήφια διαφορά. Ήταν μάλιστα τόσο καλή που προηγήθηκε και με 20 πόντους, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος με εκπληκτικά νούμερα: 12 ασίστ για 4 λάθη, 68% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα!
 
Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένοι για την ανατροπή. Το πέτυχαν μάλιστα κατά το ήμισυ με πιεστική άμυνα (που οδήγησε σε τρία γρήγορα λάθη την ΤΣΣΚΑ στο κατέβασμα της μπάλας) και κοντό σχήμα (Κάλινιτς στο "4"). Η διαφορά εντέλει όμως μειώθηκε στους 16 πόντους, διότι ο Γιαν Βέσελι σ' αυτό το διάστημα κέρδισε φάουλ αλλά ήταν απελπιστικά άστοχος στις βολές (1/10).
 
Στα τελευταία λεπτά του δεκαλέπτου οι Ρώσοι απέκρουσαν την αντεπίθεση της Φενέρ (δια χειρός Κώστα Σλούκα) εκμεταλλευόμενοι τα ομαδικά φάουλ που έφεραν εύκολους πόντους από τη γραμμή, κλείνοντας την περίοδο τελικά στο +16 (53-69).
 
Η Φενέρ άρχισε να ροκονίζει σιγά σιγά τη διαφορά. Χάρις στους Ούντο και Άντιτς την έριξε αρχικά κάτω από τους δέκα (64-74 στο 34'), στη συνέχεια κάτω από τους 5 για να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής με το τρίποντο του Ντίξον (76-79).
 
Η ΤΣΣΚΑ όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια, ψάχνοντας όμως τον παίκτη που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο, τη στιγμή μάλιστα που ο Ντε Κολό που είχε μείνει στον πάγκο με 4 φάουλ επέστρεψε "μουδιασμένος".
 
Ο Ούντο στο τελευταίο λεπτό αστόχησε σε δύο προσπάθειες για να κάνει ο Ντε Κολό το 81-78. Ο Ντίξον όμως είχε άλλη γνώμη. Με νέο τρίποντο ισοφάρισε (για πρώτη φορά) σε 81-81 στα 40''. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Σλούκας κέρδισε το φάουλ μετά το λάθος του Ντε Κολό και με 2/2 βολές έκανε στα 21''. Η τελευταία λέξη, όμως, βγήκε από το στόμα του Βίκτορ Χριάπα, που εξιλεώθηκε για το λάθος που είχε κάνει το 2014.
 
Ο Ντε Κολό σούταρε για τρεις πόντους, η μπάλα όμως κατέληξε στα χέρια του Ρώσου φόργουορντ που ισοφάρισε με φόλοου (83-83) στέλνοντας το ματς στην παράταση. Κι αυτό γιατί στο 1.8'' που απέμενε ο Ούντο δεν κατάφερε να σκοράρει.
 
Το μομέντουμ φάνηκε να ταιριάζει περισσότερο στην Φενέρ που πήγε στο +3 με τρίποντο του Σλούκα. Ωστόσο, από εκεί και πέρα "μίλησαν" μόνο οι Κάιλ Χάινς και Νάντο Ντε Κολό, απέναντι μάλιστα σε μια Φενέρ που ήταν φανερά κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια να γυρίσει το ματς. Η διαφορά των 7 πόντων (90-97) στο τελευταίο λεπτό αποδείχτηκε απροσπέλαστο εμπόδιο.
 
Οι Τούρκοι απάντησαν με δύο δύσκολα τρίποντα από Ντίξον και Ντατόμε, αλλά οι βολές του Ντε Κολό στα 6'' σφράγισαν το τελικό αποτέλεσμα (101-96) και χάρισαν στην ΤΣΣΚΑ τον 7ο ευρωπαϊκό της τίτλο και τρίτο από καταβολής του θεσμού του Final Four.
Πλέον η ΤΣΣΚΑ είναι η νέα πρωταθλήτρια στο ευρωπαικό  μπάσκετ μετά την νίκη της επί της Φενέρ με 101-96
Ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα

- See more at: http://www.pronews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου